Rekommendationer om flytt med barn

Du kommer att förflytta många värdefulla tillhörigheter, när du ändrar din adress, men ingen av dem är så dyrbar som dina barn

Nedan följer flera rekommendationer om hur du kan förbereda dina barn för den förestående flytten:

 • Innan du lämnar din stad, gör ett sista besök till dina barns favoritplats/-platser. Du kan även ta en kamera med dig så att dina barn kan fixera sina bästa minnen.
 • Uppmuntra dina barn att utväxla postadresser och e-postadresser med deras vänner. De kan också fotografera dem. Du kan påminna dem att det är roligt att upprätthålla kontakten med deras vänner.  Sedan, när du flyttar till sitt nya hem, kan de skriva till sina vänner och berätta allt om det.
 • Försök dra in dina barn i flyttprocessen, när du har planerat den. Om det är möjligt, ta dem med dig, när du besöker din nya stad eller tittar på ditt nya hus. Det kan lindra deras ”rädslan för det okända”.
 • Det är jätteviktigt att prata med dina barn om flytten. Uppmuntra dem att prata om deras känslor; fråga om de är rädda, nervösa eller ängsliga. Uppmuntra dem att ställa frågor, så att du kan lugna dem. Om du förklarar, varför ni flyttar, hur er nya hem kommer att se ut och de spännande saker som ni kommer att hitta i det nya området, börjar de kanske känna sig mer optimistiska om den här erfarenheten.
 • Hjälp dina barn att lära sig deras nya stad. Biblioteken, turistbyråerna, den lokala handelskammaren, bokaffärerna, Internet och flyttfirmorna är bra informationskällor.
 • Undersök vissa platser såsom djurparkerna, museerna och köpcentrumen (för tonåringar!), som de kan njuta av i sin nya omgivning. Vissa av de här spännande platserna kan ha sin egen webbplats så att de kan läsa uppgifter om dem.
 • Före flyttdagen förbered en packe för varje av dina barn med deras favoritleksaker, -böcker, -kläder och -matbitar. Sätt etiketter på dem med barnens namn och se till att ha dem till hands under den aktuella flytten.
 • Trots att du kan ha frestelse att förkasta deras gamla, trasiga leksaker, önskar du kanske att lämna dina barns flera favoritleksaker. Låt dem packa upp flera av deras älsklingsleksaker och lägg dem i deras nya rum. Låt dem bestämma hur hans eller hennes rum blir ordnad och dekorerad.
 • Så fort du kommer fram, granska ditt nya hem för lösa trappor, låga utsprång och andra områden för möjliga olycksfall. Håll ett öga på dina barn innan de blir väl förtrogna med ert nya hems egenheter.
 • Om det är möjligt, ta en paus från förädling av ert nya hem och tillbringa så mycket tid som möjligt med dina barn. Så fort som de går i skolan, kommer de att bli oroliga för att berätta allt för dig om deras lärare, lektioner och upplevelser där.
 • Det kan vara svårt att gå i en ny skola. Du önskar kanske att följa med dina barn under de första flera dagarna för att hjälpa dem att känna sig mer avspända. Följ deras framsteg noggrant och tveka inte att besöka deras lärare.
 • Om du flyttar till en helt annorlunda omgivning – från en by till en stad eller tvärtom – se till att dina barn blir medvetna om alla skillnader och förstår vad de ska akta sig för.